Beplantingsplan voor kleine stadstuin

Het hoeft niet altijd zo ingewikkeld. De eigenaren van deze tuin kwamen zelf met dit ontwerp naar mij toe. Ik vind het mooi omdat in het midden van de tuin een brede groenstrook komt waar de bewoners vanuit het huis en de twee terrassen mooi zicht op hebben. Op het terras aan huis komt een grote eettafel. Achterin in de tuin een hoekbank en een kleine tafel.

Het ontwerp

 

De tuin
De tuin is inmiddels aangelegd. Aan mij de vraag om een weelderige beplanting samen te stellen voor de border in het midden. Wat in ieder geval in de tuin komt zijn twee amberbomen en een oude perenboom. De amberbomen breken als ze wat ouder zijn het zicht op de huizen achter en zijn vooral in de herfst prachtig. De bladeren verkleuren dan van groen naar warm oranjerood. De perenboom geeft de tuin gelijk karakter en heeft een enorme sierwaarde. Voordat de peren aan de boom verschijnen, bloeit de boom met trossen van kleine witte bloemen.

 

Het beplantingsplan
Ik heb de border in het midden vorm gegeven met hagen van olijfwilg. Dit is een sterke heester met mooie grijsgroene bladeren (als van een olijfboom). Het voordeel van de omlijsting met hagen is dat de beplanting in het midden van de border weelderig kan zijn zonder dat de tuin er rommelig uit gaat zien. Rond de stapstenen komt een tapijt van maagdenpalm en piepen hier en daar de slanke stelen van ijzerhard tevoorschijn.

Aan de eettafel rechts bij de schutting is het heerlijk snoepen van de frambozen en wijnbessen. De zuilvormige prunus tegen de zijkant van de schuur breekt hier het zicht op al het grijze hout vanuit het huis. Prunus serrulata bloeit in het voorjaar met een zee aan witte bloemen en heeft een mooie glanzende roodbruine stam.

De groenblijvende ‘haag’ van sneeuwbal links langs de schutting is het hele jaar mooi en bloeit van november tot ver in mei. Het krentenboompje in het midden van de border geeft meer hoogte op deze plek in de tuin.

Onder de bomen achterin de tuin komt een strook van wasbloem. Dit is een heester grote bladeren en gele bloemen. Elfenbloemen bedekken hier de bodem.

Binnenkort ga ik de planten voor deze tuin bestellen bij een kweker in Boskoop. Als alles afgeleverd is, kom ik langs en zet de planten op de plek van bestemming. De bewoners kunnen de planten dan zelf of samen met mij in de tuin de tuin zetten. September en oktober zijn ideale maanden om planten te planten. De grond is nog warm zodat de planten nog voldoende tijd hebben om te wortelen.

Ben je tevreden over het ontwerp van je tuin maar zijn de planten aan vervanging toe, stuur mij een bericht. Misschien kan ik je helpen om van je tuin weer wat moois te maken.

Kijk ook eens naar dit beplantingsplan. Samen met de eigenaren van een grote moderne tuin in Rotterdam aan de Rotte heb ik de border rond een terras veranderd.

Carla Wilhelm