Hoe een boomstamtafel tot leven komt

Een paar jaar geleden heb ik een tuintafel gekregen voor mijn verjaardag. Niet zo maar een tafel maar een schijf uit de stam van een oude eik.  De schijf is ongeveer 30 centimeter dik en heeft een mooie dikke schorslaag. Ik schat dat de boom zo’n 60 jaar oud was. De ringen zijn niet overal even makkelijk te zien. De lage tafel staat op drie wielen.

Dikke schorslaag van de eik

Inmiddels is de tafel zijn eigen leven gaan leiden. Er groeien planten tussen de gaten, mieren lopen af en aan. En bijen laten eitjes achter in holletjes in het hout of ze boren zelf gaatjes. Sommige bijen zijn daar heel bedreven in en maken de mooiste ronde gaten. Ik volg meestal de bergen gruis op de grond om de gaten te vinden. Elke dag ligt tref ik nieuwe hoopjes aan op de terrastegels. Het ziet eruit als fijn vers zaagsel. Het leukst zijn nog de bijen die  bladeren tussen hun kaken mee naar binnen vliegen. Ze behangen hier de muren van de holletjes mee heb ik gelezen en maken het zo gezellig (dat laatste heb ik zelf bedacht….)

Kleine hoopjes zaagsel van de gaten die de bijen boren

Het leuke is dat we in volledige harmonie met deze beesten samen leven. Ik zit regelmatig met mijn voeten op de tafel. Een boek te lezen, te tekenen of te eten. De bijen trekken zich niks van mij aan. Ze vliegen dan gewoon om mijn benen heen, zoeken hun holletjes op en vliegen rustig in en uit. Het komt wel eens voor dat mijn voet in de weg zit, dan blijven ze even vertwijfeld hangen. Totdat ik mijn benen een paar centimeter verplaatst en ze weer onverstoorbaar verder gaan met waar ze mee bezig zijn. Ik ben nog nooit door een bij gestoken.

Bijen boren de mooiste gaten

De tafel begint nu wel langzaam uit elkaar te vallen. Het schors is er op verschillende plaatsen afgevallen en de binnenkant begint zo langzaam maar zeker op een gatenkaas te lijken.

Wil je een tuin die aantrekkelijk is voor bijen en kun je wel wat hulp gebruiken? Bel (06-51830191) of stuur mij een mail.

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.