De mooiste winterbloeiers voor in je tuin!

Vita Sackville-West (van de wereldberoemde tuin bij Sissinghurst Castle) schreef het al jaren geleden in haar boek ‘In de tuin’. ” Elke tuin (hoe klein ook) zou op zijn minst een winterbloeiende struik moeten hebben. Het liefst de toverhazelaar of een exemplaar van Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Ik sluit me hierbij aan. Geen mooier wintercadeau dan een bloemetje dat uit de donkere zwarte aarde piept of de bloesem van de prunus.

Ik heb een aantal van mijn favorieten voor je op een rij gezet!

Jasminum nudiflorum

Jasminum nudiflorum (winter jasmijn) is een mooie klimmer met een heerlijke geur. De overvloedige gele bloemen zijn als geen ander in staat om je tuin op te fleuren als niets meer groeit en bloeit.


Jasminum nudiflorum

Hedera helix ‘Arborescens’

Dit zijn de bloemen van de struikklimop. Ze zijn wel bijna uitgebloeid, maar nog steeds mooi om te zien. Insecten zijn dol op de nectar en stuifmeel van de bloemen. Helemaal omdat in deze tijd van het jaar weinig andere planten bloeien.

Struikhedera

Parrotia persica

Parrotia persica is een boom of struik die in ons land weinig wordt aangeplant. De boom behoort tot de familie van de toverhazelaarachtige. De boom heeft zijn naam te danken aan de Russische natuuronderzoeker Parrot die in 1829 de eerste gedocumenteerde beklimming van de berg Ararat ondernam (de berg waar de ark van Noach zou zijn gestrand). In Nederland noemen we de boom ook wel ijzerhout omdat het hout zeer hard is.

Parrotia

Viburnum Tinus

Deze Viburnum Tinus wordt in deze tuin als haag gebruikt en daar is de sneeuwbal heel geschikt. Hij bloeit niet alleen lang (vanaf de winter tot het voorjaar) maar houdt ook het hele jaar door groene bladeren.

Viburnum tinus

Lonicera purpusii ‘Winter Beauty

Iedere tuinier zou deze winterbloeiende kamperfoelie moeten aanschaffen! De geur van de witte bloemen is heerlijk!

Lonicera purpusii ‘Winter Beauty’.

Hamamelis x intermedia Feuerzauber

Toverhazelaars bloeien altijd al in de winter en trekken zich van het winterse weer niets aan. Het zijn prachtige struiken voor de tuin met mooie bloemen en een heerlijk zoet parfum. Jammer dat ze zo weinig aangeplant worden! De naam van de hazelaar op de foto is Hamamelis x intermedia Feuerzauber.


Hamamelis x intermedia Feuerzauber

Niet alleen winterbloeiers zorgen ervoor dat je tuin ook in de winter mooi is. Ook gekleurde takken, wuivende grassen en planten met een wintersilhouet houden je tuin levendig. Lees meer hierover in dit blog met 5 tips voor een mooie wintertuin.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Bel (06-51830191) of stuur mij een bericht

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.