Hoe geniet je van een bos, zonder dat je daar je huis voor uit hoeft?

Mijn zoontje heeft een tijd op voetbal gezeten. Bij de f’jes. Het leukste van voetbal vond hij de bloemen in het gras. En de vliegtuigen die overvlogen. Een paar keer per wedstrijd kwam hij naar me toe: ‘hoe lang duurt het nog.’ Op een koude zaterdagmorgen op een achterafveldje ergens in de Rotterdam Zuid vonden we het allebei mooi geweest. Hij is gaan schaatsen. En dat doet hij nog steeds.

Zo gaat het met planten ook. Zet je ze op de verkeerde plek, dan doen ze het niet.

Planten die niet aanslaan, zonde van je geld

Heb je een schaduwrijke plek in de tuin, dan weet je dat daar niet alles groeit. De planten die je vorig jaar bij Intratuin hebt gekocht, komen niet meer op. Of ze doen het nog wel, maar blijven klein. En dat is jammer en zonde van je geld. Maar hoe weet je welke planten het wel goed doen? Je kan om advies vragen bij een kweker bij jou in de buurt. Of je gaat naar een bos of park en kijkt welke planten daar in de schaduw groeien. De planten die je daar ziet, doen het ook goed in jouw schaduwborder goed. Zo liep ik vorige week door de bostuin bij Villa Augustus.

De bostuin bij Villa Augustus

Onder de nog kale struiken staan de kerstrozen en primula’s volop in bloei. De planten profiteren van het licht dat nog volop aanwezig is. Als de bladeren van de hazelaars uitlopen, verschijnen de planten die meer van schaduw houden. Het is net als bij mensen. Sommigen liggen het liefst de hele dag op een handdoek aan het strand, andere zoeken de schaduw van een boom op.

Primula’s
Kerstroos

Aardappels strooien

Ik raak in gesprek met een van de tuinmannen van de villa. Hij is bezig met het snoeien van een groep moerbeibomen.

‘Als de struiken bladeren krijgen, volgen de hogere planten. Ze gaan op zoek naar de lichtpuntjes tussen de bladeren. Schout-bij-nacht is zo’n plant. Of een pluimspirea. Ze houden van het gefilterde licht dat door de bladeren valt. Staan ze in de zon dan verpieteren ze. De bladeren worden geel. En in het ergste geval droogt de plant uit.’

‘Zie je hoe de planten in de grond staan?’, gaat hij verder. ‘Niet netjes op een rijtje maar heel willekeurig. Weet je hoe je dat doet? Je gooit een aantal aardappels in je tuin. Op de plek waar ze neervallen zet je de planten in de grond.’

Bospaadje

Dit stuk tuin bij de villa lijkt op een mini bostuin. In het bos is ook alles in lagen opgebouwd. Eerst heb je de lage planten. Daarboven groeien de hogere planten en dan volgen de takken van de struiken en bomen. Maar ook de smalle paden en de losse beplanting, geven je het gevoel dat je in een bos loopt.

Je tuin met bosinspiratie

Een border onder een boom of struik is de ideale plek om je eigen mini bos te maken. Je hebt er schaduw en als je de natuur zijn gang laat gaan, krijg je vanzelf een humusrijke en luchtige grond. Precies de omstandigheden waar bosplanten van houden. Bouw je bostuin net zo op als de tuin bij Villa Augustus. En zet de planten heel dicht op elkaar geplant. Zo maak je je eigen ondoordringbaar stukje bos, waar je niet eens voor hoeft te rijden.

Pluimspirea, op zoek naar lichtpuntje

En stel je voor

Dat elke tuin in Nederland een mini bos heeft. Van maar een paar m2. Als je deze bosjes bij elkaar optelt heb je het grootste bos van Nederland.

Carla Wilhelm