Maak van je tuin een echte tuin

Zou een tuin niet een heel andere plek moeten zijn dan binnen? Niet een ruimte die veel weg heeft van het interieur in je woonkamer of de keuken. Met dezelfde tegels, kleuren en meubilair maar een heel andere wereld die je nieuwsgierig maakt om naar buiten te gaan. Waar alles als je over de drempel naar buiten stapt anders voelt. De structuur van de tegels onder je voeten, het briesje door je haren, de geur van planten, het wuiven van de bladeren, de geluiden. Een plek die je afschermt van de rest van de wereld, ook die van je huis.  Waar je soms een tijdje stilstaat van verwondering.

Terras tussen wolken van beemdkroon

Een wondere wereld waar je vanuit je huis in stapt

Alsof je door een deur stapt en een geheime tuin in wandelt, zoals het meisje uit het boek van Frances Hodgen Burnett. Zij vindt op een dag een deur in een muur die toegang geeft tot een verborgen paradijs. Als ze hier in wandelt valt ze van de ene verbazing in de andere. “Het was het lieflijkste, meest sprookjesachtige plekje dat je maar kon bedenken. De hoge muren, die de tuin aan alle kanten omsloten, waren bedekt met rozentakken die tot een dicht netwerk waren ineen gegroeid.“

De deur naar de geheime tuin in de tuinen van Villa Augustus. Als je door het sleutelgat kijkt kun je een glimp opvangen van de wereld erachter en zie je vaag de contouren van bloemen, planten en iets dat lijkt op een lieflijk klein huisje.

Of via een hoogteverschil

Maar het hoeft niet altijd door een deur te gaan om toegang te krijgen tot een andere wereld. Mijn oma had vroeger een kleine stadstuin in het centrum van Rotterdam. De tuin lag veel lager dan het huis en om in de tuin te komen moest je een aantal treden van een houten trap af. Dit zorgde er al voor dat je een hele andere ruimte betrad. Wilde je daar nog even mee wachten dan bleef je op een traptrede zitten en overzag je de tuin vanuit een tussenruimte. Als je de trap afdaalde belandde je tussen borders met dahlia’s in alle kleuren van de regenboog chrysanten en cosmea’s. Achterin de tuin was een prieel, verscholen tussen hoge struiken en overgroeid met een klimroos. Het had iets sprookjesachtig.

Bloemen van rucola, vergeet me nietjes en een schilderachtig huisje

Met opmerkelijke elementen

Dat spookjesachtige kun je ook bereiken met iets opmerkelijks. Een golf aan bolvormige struiken, een bijzondere boom, een mooi tuinhuis of iets ‘geks’. Iets in ieder geval dat je aandacht trekt. Waar je voor stil blijft staan en in verwondering naar blijft kijken.

Buxuswolken in de pittoreske tuinen van Marqueyssac
Een follie op landgoed Elshout, het lijkt op een echt huisje maar is het niet.
In Regent Park in Londen, foto van Roberto Silva

En verrassingen

Ook bochten, slingerende paden en spelen met schaduw en licht zorgen ervoor dat je tuin lijkt op een verborgen plek waar je onverwachte dingen tegenkomt.  Je wilt steeds verder lopen omdat je nieuwsgierig bent naar wat je nog meer gaat zien. In mijn blog over Landschap in je tuin lees je hoe je dit effect kunt bereiken.

Een slinger in de tuin

Nog een tip

Wil je ook vanuit je huis van dit alles genieten plaats dan niet het terras direct tegen de gevel van je huis. Zo voorkom je dat in de winter tegen stoelen en tafels aan kijkt. Een terras iets verder in de tuin tussen de borders kan een veel prettiger plek zijn om te vertoeven. Omring het terras met een border met een gevarieerde samenstelling van groenblijvende planten, zomerbloeiers en structuurplanten. Deze zorgen ervoor dat je tuin het hele jaar door mooi is.

Een terras tussen de planten en struiken

Als alle grenzen tussen binnen en buiten verdwijnen

Ik heb een aantal jaren geleden een festivaltuin gemaakt. In deze tuin was er geen buiten en geen binnen maar viel alles samen.

Festivaltuin Appeltern

Wil je ook een verrassende, sprookjesachtige en groene tuin? Bel (06-51830191) of stuur mij een mail.

Carla Wilhelm