Magie in de tuinen van Marqueyssac

Soms zijn de onverwachte momenten de mooiste. Zo reden wij in de zomer van 2012 langs de rivier de Dordogne op zoek naar het kasteel van Castelnaud. Maar zover zijn we nooit gekomen. Het bordje halverwege met Les jardins de Marqueyssac trok onze aandacht. Een tuin met zo’n mooie naam. Daar moesten we gaan kijken. Bij het binnengaan van de tuin werden we stil. 150.000 wervelende buxussen in alle mogelijke vormen en maten. Rond, vierkant, langwerpig….. een Franse formele tuin, maar dan wel een hele gekke. Geen statische maar een heel dynamische. Met als achtergrond het prachtige landschap van de Dordorgne.

Wervelende buxusse

In alle vormen en maten

Verder wandelend kwamen we langs struiken, bomen, prieeltjes, boomhutten, siertuinen, en geheime paadjes. Ik voelde mij als Alice in Wonderland. Verwonderd, gelukzalig van alle schoonheid, verwachtingsvol, vermaakt en opgetogen. Wat vooral bijzonder is in deze tuin is de manier waarop formele elementen samengaan met ‘wilde natuur . Zo is een pad door een bos omzoomd door een lage haag en staan in grasveldje her en der strak geknipte ronde buxusbollen. Het bijzondere is dat dit niet gekunsteld over komt. Alsof het zo vanzelf ontstaan is zonder de tussenkomst van vele enthousiaste vrijwilligers die dagelijks bezig zijn met het knippen van de buxussen en het in toom houden van de 150.000 bomen.

Losse buxussen in het gras

Omzoomd pad door de ‘wildernis’

Mooi hek van hout

En overal het adembenemende uitzicht op de vallei, de kastelen en de dorpen. De tuin ligt op een groot balkon 130 meter boven de rivier de Dordogne. Als een geheime tuin. Vanaf de weg kun je de tuinen ook niet zien en ook eenmaal ophoog geklauterd lijkt de tuin volledig in de omgeving op te gaan.

Uitzicht op de rivier de Dordogne

Later lees ik dat de tuinen horen bij kasteel van Marqueyssac (Les Jardins de Marqueyssac) en de beroemdste zijn van de Dordogne. Het park is ontworpen door een student van Andre Le Notre. De ontwerper van de tuinen van Versailles. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik deze tuin heb gezien. Ik vond alles magisch. De planten, de dieren (er lopen pauwen rond), de bezoekers. Op zo’n plek zou ik wel kunnen wonen.

Golven van heiligenbloem en rozemarijn

Zelfs de pauw past bij de bloemen

Vind je het leuk om een tuin te bezoeken? Loop dan ook eens een rondje door Trompenburg Tuinen en Arboretum in Rotterdam of de Vlinderhof. de eerste openbare tuin van Piet Oudolf.

Lees en kijktip
De Geheime Tuin van Frances Burnett, Een kinderboek boek uit 1911 waarin de schrijfster prachtig verwoord wat de natuur met je kan doen.

The Kings Gardens, De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV vraagt de befaamde tuinarchitect André Le Nôtre om de tuinen van Versailles te ontwerpen. Le Nôtre neemt de nog onbekende hovenier Sabine De Barra in dienst voor de creatie van een prachtige fontein die één van de blikvangers van de tuinen moet worden.

Carla Wilhelm