Renovatie achtertuin

Bob is nog niet zo lang geleden verhuisd. Het huis is klaar, nu is het tijd om zijn tuin aan te pakken. Wensen: een zithoek achterin de tuin, veel planten, relaxte sfeer en een stuk echt grasveld. De tuin wil hij zelf gaan aanleggen. 

Oude situatie

Schets, van recht naar gebogen

Tijdens de schetsservice bij Hornbach komen we al snel tot een indeling met rechte lijnen. Aan het eind van de tuin is een goed plek voor een wat hoger gelegen houten terras. Onder de grote Noorse Esdoorn. Die mag blijven staan. Daarvoor een grasveld en een terras aan huis. Overzichtelijk en duidelijk maar er ontbreekt iets. Het is allemaal wel erg voorspelbaar zo. We praten verder. Bob kan via zijn werk makkelijk aan Cortenstaal komen. Kunnen we daar niet iets mee doen? Cortenstaal is mooi roestig, robuust en makkelijk te buigen. Mooi om daar de borders mee af te bakenen. Ik ga nog verder schetsen en kom uiteindelijk tot een indeling met ronde vormen. We zij allebei gelijk enthousiast.

De schets

De aanleg, zelf aan de slag

Bob heeft een budget van 5000 euro voor de tuin. Hij heeft de tuin al helemaal leeg gehaald en legt zelf met hulp van zijn vader de tuin aan. Achterin de tuin hebben ze een gebogen vlonder gemaakt. In het gras komen staptegels. Rondom de tuin de vloeiende borders met een rand van cortenstaal. Als ik kom kijken schiet het al aardig op. De vader van Bob: “Wat gaat er veel aarde in zo’n tuin!”.

Beplantingsplan, eetbaar en kleurrijk

De tuin mag heel groen worden maar met welke planten weet Bob niet precies. Ik hou van kleur en van weelderig groen. Het mag best een beetje vol worden. Maar wat is handig onder een boom en groeit er wel iets in de schaduw van de garage? Ik stel voor om een beplantingsplan te maken. Met aardbeienplanten, kruiden als salvia, oregano, planten die bijen en insecten aantrekken als ijzerhard, lavendel en een vlinderstruik, wuivende grassen en kleurrijk nagelkruid. Onder de Noorse Esdoorn komt een tapijt van schaduwkruid.

Het beplantingsplan

Als de tuin klaar is bestel ik de planten en zet ze uit op plek van bestemming. Bob: “Kom net thuis, ziet er erg leuk uit! Dit weekend ga ik de planten erin zetten”.

Op de voorgrond aardbeien, daarachter salie, oregano en lavendel
Klus geklaard

Wil je iets aan je tuin veranderen maar weet je niet precies hoe. Laat mij een schets maken. Geef de afmetingen van je tuin door, stuur een aantal foto’s  op en leg uit wat je graag wilt veranderen in je tuin. Ik maak vervolgens een schets voor je waar je zelf mee aan de slag kunt.

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.