Rust en eenjarige onder de rook van stadion Woudestein

Zondagmorgen 10.30 uur. Het is nog rustig op de eenjarige plantenmarkt bij Trompenburg Tuinen en Arboretum. Vol verwachting wandel is samen met mijn zoontje via de achteringang aan de Groene Wetering de tuinen in. Al na een paar stappen word je overvallen door de serene rust en de sprookjesachtige sfeer die in de tuin heerst. Wat is het toch een geweldige plek zo midden in de stad.

Naar knoflook geurend Daslook Foto: Carla Wilhelm

Bij de schuur op grote tafels staan de eenjarige planten uitgesteld. De planten zijn zorgvuldig gekweekt en groot gebracht door de vrijwilligers die op de tuin werken. Wat een weelde! Het is maar goed dat we niet met de auto zijn anders hadden we de hele voorraad opgekocht.

Foto: Trompenburg Tuinen

Terwijl op de achtergrond de voetbalstress in alle hevigheid los breekt, Trompenburg ligt naast het Excelsior stadium, lopen wij gelukzalig langs alle planten. Zullen we die zalmroze Oost-Indische kers doen of toch maar die helblauwe ridderspoor. Die Salvia’s …….. Ondertussen lopen de vrijwilligers af en aan met nieuwe bakken eenjarige om de voorraden weer bij te vullen.

Uiteindelijk komen we tot de volgende bijzonder selectie eenjarige.

Van links naar rechts: Nicotiana x scanderae (tabaksplant), Alcea (Stokroos), Callistephius (zomeraster), Antirrhinum ruby (Leeuwenbek) en Cobea Scandens (klokwinde) Foto: Carla Wilhelm

De verzameling Foto: Carla Wilhelm

Met onze kostbare buit lopen we door de mooiste buurt van Kralingen weer richting de metro op de Voorschoterlaan, terwijl we zo nu en dan onder de voet worden gelopen door (toen nog) uitzinnige Feijenoord fans. Het contrast tussen de rust op de tuin en het voetbalgeweld op straat kan niet groter.

Woon je in de buurt van Rotterdam en heb je de eenjarige plantenmarkt gemist? Op zaterdag 13 en 14 mei zijn de voorjaarsplantendagen met bijzondere planten, tuingereedschap, groenten en kruiden, tuinornamenten ……

Carla Wilhelm