Twee stadstuinen, twee keer anders

Een straat in de nieuwe wijk in Crooswijk. Sommige huizen zijn al bewoond, in andere huizen zijn de bewoners net ingetrokken en staan de dozen nog hoog opgestapeld. Maar wat ze gemeen hebben met elkaar is het enthousiasme voor de achtertuin. Daar zijn ze allemaal mee bezig. Voor de bewoners op nummer 56 en 58 heb ik een ontwerp voor de achtertuin gemaakt. De een klassiek. Mooi passend bij het statige hoge huis. De andere glooiend en natuurlijk. Als de binnentuin die straks aan de tuinen grenst.

Glooiend en natuurlijk

Op nummer 56 wilden ze wat anders dan anders. Daarom geen standaard indeling maar een zitplek in het midden van de tuin, een klein terras aan huis, golvende lijnen en weelderige beplanting. In het gras komt een mooie boom, een schommel voor de kinderen en een ronde bank die bij de schuur uitloopt in een tafel. Onder de pergola achterin de tuin is nog een terras in de ochtendzon. De brede en smalle tegels waaieren vanaf het terras aan huis uit over het gras om achterin de tuin weer bij elkaar te komen.

Recht en klassiek

De tuin op nummer 60 is ingedeeld in verschillende ruimtes. Het terras aan huis is omringd door planten en bomen. Een pad loopt door de border naar de mini boomgaard in het midden van de tuin. Hier staat ook een bank waar vroeg in de ochtend de zon als eerste in de tuin komt. Achterin de tuin is nog een plek om te spelen, te klussen en met de fietsen naar de schuur te lopen. Langs de zonnige zijkant van de schuur groeien leibomen met peren, appels en kersen. In deze tuin ook verschillende groenblijvende hagen die het hele jaar structuur in de tuin geven.

De bewoners op nummer 60 gaan de tuin zelf aanleggen. Dat vinden ze leuk om te doen vooral ook omdat ze de klussen in huis allemaal uitbesteed hebben. Als de tuin is aangelegd kom ik langs met de planten. Die gaan we samen in de tuin zetten volgens een beplantingsplan dat ik gemaakt heb. Met de tuin op nummer 58 gaat een hovenier binnenkort aan de slag.

Wil je ook je tuin veranderen en kun je wel wat hulp gebruiken? Bel (06-51830191) of stuur mij een mail.

Carla Wilhelm