Wat is de meeste gemaakte fout bij het plannen van een tuin?

Aanleg kleine stadstuin in Dordrecht

Kijk naar een lege theaterzaal en in je gedachten stroomt hij vol. Net als bij een leeg voetbalveld, of een spiegelgladde ijsbaan voor de start van een wedstrijd. Bij een lege tuin werkt het anders. Je ziet de saaie ruimte, maar de beelden komen niet.  Je weet echt niet wat je met je buitenruimte moet doen. De ideeën blijven weg.

En daar gaat het fout

Je deelt je tuin in zonder er lang bij na te denken. Je maakt een grasveld in het midden, met smalle borders eromheen, en een terras bij het huis. Het resultaat: het beetje gras is net geen gazon en de strook planten is net geen border. Je tuin oogt saai en biedt geen privacy.

Hoe kan het anders?

Haal het gras eruit. Plan een border in het midden van je tuin, of naast je terras. Zo onderbreek je de open vlakte. Maak eventueel nog een tweede zitplek achter in je tuin. Pak een stoel en probeer uit waar het lekker zit.  Vul de borders met planten in verschillende hoogtes, vormen en kleuren. Een verhouding van 60% groen en 40% verharding is optimaal.

60%? Zijn dat niet heel veel planten?

In een open ruimte zit je niet lekker. Je hebt veel groen nodig. Waar moet je anders naar kijken? Naar de schutting? Naar het huis van de buren? Groen is ook nodig om het regenwater in de bodem te laten zakken. Zo voorkom je dat je tuin bij een wolkbreuk verandert in een modderpoel.

Leuk hoor, maar mij lukt het nooit om zo’n mooie border te maken

Ik geef je een tip. Wat je vooral niet moet doen is naar het tuincentrum gaan en je kar volladen met bloeiende planten. Die fleuren je tuin een paar dagen op en dan zijn ze uitgebloeid. In je kleine tuin kun je het beter eenvoudig houden. Maak bijvoorbeeld een border met alleen groen. Groen is een fantastische kleur. En aan die rustige basis kun je later altíjd nog kleur toevoegen.

Kijk eens naar deze kleine stadstuin in Dordrecht

De tuin bestond uit een grasveld met rondom een smalle strook planten. De bewoners vonden de tuin saai en troosteloos en kwamen bijna niet buiten.

‘Het is zo’n dooie boel. Ik wil leven in de tuin. Vlinders, vogels, bijen. Hoe krijgen we die in de tuin?’ 

De foto laat zien hoe het ook anders kan. Het terras aan huis kijkt nu uit over een border en achterin de tuin is een tweede terras. Oók in het groen. Vanuit het huis kun je de tuin niet in één keer overzien: dat maakt het spannender. De twee bomen geven de tuin hoogte en privacy. En vogels, natuurlijk.

Zo maak je een groene border spannend

Zet planten met grote bladeren naast planten met kleine bladeren.

In de kruiwagen de grote harige bladeren van ezelsoor en hartlelie en de fijne van het siergras en ooievaarsbek

Of combineer grijsgroene bladeren met donkergroene bladeren. Op de foto zie je de kleine bladeren van ooievaarsbek, die een leuk ritme vormen met de grote bladeren van de hartlelie en de spitse bladeren van het siergras.

Dus

Zeg dag tegen je saaie tuin. Maak een border in het midden. Of, als dat beter uitkomt, bij je terras. Vul de borders met groene planten.

Wat kun je nu al doen?

Markeer de nieuwe indeling in je tuin. Dat kan met bamboestokken en touw, of met takken, als je die in je tuin hebt liggen. Zo krijg je al een goed idee hoe de tuin eruit gaat zien.

Carla Wilhelm