Ga voor wild en laat je tuin leven!

Langzaam vindt een verschuiving plaats van keurig aangeharkte tuinen naar steeds wildere varianten. Tuinen met golvende grassen, natuurlijke materialen en onverwachte vormen. Tuinen waar je even voor blijft stil staan en misschien met elkaar in gesprek raakt. Maar wat is nu eigenlijk een wilde tuin? Hoe maak je zo’n tuin? En laat je gewoon alles groeien of moet je toch nog af en toe de toe met de snoeischaar de tuin in om de boel in toom te houden?

De wilde tuin
Een tuin mag weer lijken op natuur en hoeft niet zo netjes en strak vormgegeven te zijn. Met je handen in de aarde, de natuur ruiken, wandelen langs wilde bloeiende borders. Daar worden we gelukkig van! In een wilde tuin geen grote groepen van een of twee soorten planten, maar wilde borders met als basis bodembedekkers en daar tussendoor vaste planten en grassen. Grassen zijn prachtig in de tuin en doen ons als geen ander aan natuur denken. In de wilde tuin geen keurig aangeharkte borders maar gevarieerd groen dat álle zintuigen prikkelt en uitdaagt tot ontdekken en bewegen.

Wild overal
Een wilde tuin kan eigenlijk overal. Ook in het openbaar. Steeds vaker zien we middenin de stad een wilde en ruige tuin is gemaakt. Een mooi voorbeeld is het tijdelijk landschap bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Hier is een wilde tuin gemaakt op het terrein waar tot die tijd Het Nieuwe Paviljoen stond. Op deze plek wil je rondstruinen, mensen ontmoeten of gewoon van de natuur genieten. Ook op je balkon of in je kleine stadstuin kun je een wilde tuin creëren. Gebruik het dak van je schuur of de gevel van je huis en maak het groen.

Nieuwe instituut

De vormen van een wilde tuin: harmonieus of juist contrasterend
Voor een natuurlijke uitstraling van je tuin zijn vloeiende lijnen, gebogen vormen en losse componenten mooi. Geen grote vierkante tegels, maar grillig gevormde tegels die je op een losse manier neerlegt. Samen met de losse beplanting van de wilde tuin vormt dit een mooi geheel. Vind je dit iets te natuurlijk worden allemaal dan is het ook prachtig om de weelderige beplanting juist te combineren met strakke vormen en rechte lijnen zoals op de foto.

20150626_132147

Wilde elementen
Wil je een wilde tuin. Maak er dan een zorgeloze plezierige ruimte van met water, natuurlijke duurzame materialen en weelderige beplanting. Water trekt veel dieren aan. Of je nu een kleine of grote vijver hebt. Binnen de kortste tijd hebben kikkers, salamanders en vogels je plas gevonden. Voor de paden en terrassen gebruik je schelpen, schors, hout, kiezelstenen of natuursteen.
Maar het belangrijkste bij een wilde tuin is de beplanting. Grassen zijn bij uitstek planten die voor een losse natuurlijke sfeer zorgen. Het fijne blad en de fijne bloempluimen dansen bij het minste briesje al vrolijk in de wind en zorgen voor dynamiek in je tuin. Plant tussen deze grassen vaste planten als salvia, duizendknoop en dropplant. Ze steken met hun hoge stelen mooi tussen de grassen uit. Heb je weinig plaats in de tuin dan kun je de planten ook in een pot zetten. Op de foto zie je hoe de grassen mooi tussen de planten door weven.  Voorbeelden van geschikte grassen zijn Miscanthus en Calamagrostis.

IMG_0954

Materialen
In een natuurlijke tuin komen verweerde meubels van hout of cortenstaal het best tot hun recht. Mooi is bijvoorbeeld een bank van een boomstam, een muurtje van gestapelde stenen of een tafel van gebruikte pallets. Wees creatief in het gebruik van materialen. Veel materialen die eigenlijk op de vuilnishoop terecht komen kunnen nog prima dienst doen als eyecatcher in je tuin. Let er wel op dat het allemaal niet te gekunsteld en rommelig wordt. Een strak vormgegeven meubel van cortenstaal kan ook prachtig combineren met de weelderige beplanting in je tuin.

Leiden 017

Wilde planten
Verwilderingsbollen zijn ideaal. Het zijn sterke bollen die makkelijk aanslaan en elk jaar weer terug komen. En het leuke is …..het worden er elk jaar meer. De mooiste foto’s zie ik elk voorjaar voorbij komen van kasteel Hackfort in Vorden. De grasvelden rond het kasteel kleuren in die tijd geel, blauw en wit van de sneeuwklokjes, de hyacinten en krokussen.  Nu hebben we niet allemaal een kasteeltuin maar ook in een kleine stadstuin is er altijd wel plaats voor bollen. Je kunt de bollen in het gras poten of tussen de planten in de border. Heb je geen plaats in je borders, zet de bollen dan in potten. Het zijn echte cadeautjes voor in de tuin.

plantzak

 

Aan de slag
Veel mensen denken natuurlijke tuinen onderhoudsvrij zijn. Je kiest wat planten uit en laat dan alles zijn gang gaan. Maar het is niet zo makkelijk om de natuur na te doen. Aan een mooie wilde tuin ligt vaak een goed doordacht plan ten grondslag. Ook is enig snoei en knipwerk noodzakelijk om de tuin mooi wild te houden en niet een ondoordringbaar woud van planten. In onze achtertuinen zijn immers geen dieren die aan de struiken knagen  of hebben regen en wind geen vrijspel. De meeste planten sterven in de herfst langzaam af, laat ze gerust de hele winter staan en knip alle dode takken pas het vroege voorjaar af.  Vraag een hovenier om advies en kijk wat jezelf kan doen en wat je eventueel elk jaar door een hovenier wilt laten doen. Laat je echter niet afschrikken. Ga gewoon aan de slag. Maak van je tuin een wilde en levendige tuin en inspireer de omgeving.

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.