Winterbloeiers, de mooiste voor in je tuin

November. De dagen worden steeds korter, de tuinen gaan in winterslaap, de bomen laten hun bladeren vallen. Gelukkig zijn er nog steeds planten die met opvallende bloemen, mooie herfstkleuren of een opvallende verschijning het leven kleurrijker maken. Maar welke zijn dat? De beste plek om dit uit te zoeken is het arboretum in Rotterdam. Daar is in elk seizoen van het jaar wel iets moois te vinden. De toverhazelaars in februari, de eerste bloeiende bollen, de rododendrons in ….  

Tijdens een rondje door Trompenburg Tuinen en Arboretum vandaag kwam ik de volgende wonderschone planten tegen.

Mahonia x media ‘Charity’, mahoniastruik

Ik was nooit zo gek op deze plant maar ben hem steeds mooier gaan vinden. Want het is een verademing als je in deze tijd van het jaar in een tuin loopt en deze plant ineens ziet staan. Grote lange opvallende bladeren met aan het einde van takken gele trossen van heerlijk geurende bloemen. De bloemen zijn ook onweestaanbaar voor de bijen en hommels die nu nog rond vliegen. Zet de struik onder een boom. Daar doet hij het heel goed. Of zet er een aantal verspreid door je tuin.

Bloeikleur: geel
Bloeitijd: november tot februari
Wintergroen: ja
Planthoogte: 120 cm – 200 cm

Fuchsia magellanic, bellenplant

Vlak bij de kas met cactussen staat een veld vol met fuchsia’s. Als een groene gekleurde zee mee roze oplichtende bollen. Je zou deze bloem eens van dichtbij moeten bekijken. Het zijn ware kunstwerkjes met een bijna lichtgevende kleurencombinatie van felroze en donkerpaars.

De plant is niet winterhard maar met de milde winters van tegenwoordig komen ze steeds vaker heelhuids de winter door. De fuchsia’s houden niet van direct zonlicht maar doen het heel goed in de schaduw van grote bomen of struiken.

Bloeikleur: lila, paars
Bloeitijd: juli tot oktober
Wintergroen: nee
Planthoogte: 80 tot 100 cm

Prunus autumnalis, sierkers

Deze prunus gaat in november bloeien met kleine roze bloemen, stopt even als het vriest en gaat daarna gewoon weer verder tot ver in maart. De bladeren van deze boom hebben in de zomer een frisgroene kleur. In de herfst veranderen ze naar geel, oranje en rood. De boom krijgt in juni en juli ook kleine vruchten waar de vogels gek op zijn. Een boom die eigenlijk in geen enkele tuin zou mogen ontbreken.

Bloeikleur : roze
Bloeitijd: november tot maart
Wintergroen: nee
Planthoogte: 250 cm – 300 cm

Persicaria capitata ‘Victory Carpet’, kruipend duizendknoop

Dit plantje ziet er echt heel grappig uit. Het vormt een tapijt van paargroene bladeren met daarboven heel kleine roze bolletjes uitsteken. De plant doet het goed langs de rand van borders onder planten en heesters.

Bloeikleur: roze
Bloeitijd: mei – tot de eerste vorst
Wintergroen: nee
Planthoogte: 5 cm – 15 cm

Acer ‘Villa Taranto

Een kleine dwergvorm esdoorn met een prachtige goudkleurige oranje kleur. De smalle lijnvormige bladeren zijn in het voorjaar roodpaars, veranderen daarna naar groen en zien er in de herfst zo mooi uit als op de foto. Deze esdoorn wordt niet zo groot. Ideaal voor een kleine tuin.

Hoogte: 150 cm

Ulmus pumila aurea beijing gold, goudbladige chinese dwergiep

Heel mooie kleine bossige struik met in de herfst prachtige goudkleurige bladeren. In de lente en zomer zijn de bladeren van deze struik lichtgeel. Mooi om je tuin op te lichten in een donkere hoed of als contrast met een struik of boom met donkere bladeren.

Bloeikleur: geel
Bloeitijd: maart, april
Planthoogte: 250 cm
Wintergroen: nee

Mooie goedkleurige bladeren van Ulmus pumila aurea beijing gold

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’

Een plant met wel heel fel paarse bessen. Ik heb wel eens gelezen dat vogels geen interesse hebben in de bessen. Maar toen ik aan kwam lopen zat de struik vol met vogels die heerlijk zaten te smikkelen.

Bloeikleur: lila
Bloeitijd: juni
Wintergroen: nee
Planthoogte: 200 cm

Wintersilhouet

Sommige planten zien er ook nog mooi uit als ze uitgebloeid zijn zoals deze zonnehoed. Goede reden om je tuin niet helemaal winterklaar te maken en alles tot aan de grond toe weg te knippen. De vogels, egels, insecten en wormen zullen je hiervoor ook dankbaar zijn.

Mooi wintersilhouet van uitgebloeide zonnehoed

Trompenburg, plantentuin in Rotterdam

En dan nog even over Trompenburg park en arboretum. Als je in de buurt bent raad ik je aan om hier langs te gaan. Het is een geweldig mooi park aan de rand van Kralingen. Een paradijs als je van planten en bomen houdt of als je het leuk vindt om in een mooie omgeving te wandelen. Het hele jaar door worden er rondleidingen en evenementen georganiseerd waaronder een markt met eenjarigen en bijvoorbeeld een rodondendronrondleiding. Nieuw is de aanleg van een eetbaar bos.

Onder de Juniperus x media ‘Pfitzeriana’ is het goed zitten
Overal mooie doorkijkjes

Wil je ook meer kleur in je tuin of is je tuin toe aan een metamorfose? Bel (06-51830191) of stuur mij een mail. Ik help je graag.

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.