Winterbloeiers: 0ok in een kleine tuin!

Vita Sackville-West (van de wereldberoemde tuin bij Sissinghurst Castle) schreef het al jaren geleden in haar boek ‘In de tuin’. ” Elke tuin (hoe klein ook) zou op zijn minst een winterbloeiende struik moeten hebben. Het liefst de toverhazelaar of een exemplaar van Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ en de gele winterjasmijn tegen een achtergevel in de tuin”. Ik sluit me hierbij aan. Geen mooier wintercadeau dan een bloemetje dat uit de donkere zwarte aarde piept of de bloesem van de prunus. Mooie winterbloeiers zorgen ervoor dat je tuin in de donkere maanden niet verandert in een kale en slapende vlakte. Het loont dus echt de moeite om een aantal winterbloeiers in de tuin te zetten!

Twee winters geleden liep ik dagelijks met mijn fototoestel door de motregen, op zoek naar een teken van leven, een klein lief bloemetjes of een heerlijke geur. Naarmate de winter vorderde werd ik steeds enthousiaster. Er is echt nog veel leven en kleur te ontdekken in de winter.

Ik heb een aantal van mijn favorieten voor je op een rij gezet!

winterjasmijn-jasminum-nudiflorum

Jasminum nudiflorum (winter jasmijn) is een mooie klimmer met een heerlijke geur. De overvloedige gele bloemen zijn als geen ander in staat om je tuin op te fleuren als niets meer groeit en bloeit.

 

prunus-automnalis

Deze Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ bloeit in de winter met mooie tere lichtroze bloemetjes.  Met een beetje geluk kun je van november tot maart takken snijden voor binnen in een vaas.

 

hedera-helix-arborescens

Dit zijn de bloemen van de struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’). Ze zijn wel bijna uitgebloeid, maar nog steeds mooi om te zien. Insecten zijn dol op de nectar en stuifmeel van de bloemen. Helemaal omdat in deze tijd van het jaar weinig andere planten bloeien. De struikklimop ziet er heel anders uit dan gewone klimop. De groeiwijze is anders, maar ook de bladvorm. De bladeren van de klimmende klimop zijn gelobd en van de struikklimop zijn ze ovaal van vorm.

 

parrotia

Parrotia persica is een boom of struik die in ons land weinig wordt aangeplant. De boom behoort tot de familie van de toverhazelaarachtige. De boom heeft zijn naam te danken aan de Russische natuuronderzoeker Parrot die in 1829 de eerste gedocumenteerde beklimming van de berg Ararat ondernam (de berg waar de ark van Noach zou zijn gestrand). In Nederland noemen we de boom ook wel ijzerhout omdat het hout zeer hard is.

 

viburnum

Deze Viburnum Tinus tegen wordt in deze tuin als haag gebruikt en daar is de Viburnum tinus heel geschikt voor omdat hij niet alleen lang bloeit (vanaf de winter tot het voorjaar) maar ook het hele jaar door groene bladeren houdt.

 

lonicera-purpusii-winter-beauty

Lonicera purpusii ‘Winter Beauty’. Iedere tuinier zou deze winterbloeiende kamperfoelie moeten aanschaffen! De geur van de witte bloemen is heerlijk!

 

hamamelis-x-intermedia-feuerzauber

Toverhazelaars bloeien altijd al in de winter en trekken zich van het winterse weer niets aan. Het zijn prachtige struiken voor de tuin met mooie bloemen en een heerlijk zoet parfum. Jammer dat ze zo weinig aangeplant worden! De naam van de hazelaar op de foto is Hamamelis x intermedia Feuerzauber.

Carla Wilhelm