Zelf bladcompost maken in 7 stappen

De herfst vind ik echt het allermooiste seizoen van het jaar. Het is zo’n prikkeling van al je zintuigen. Prachtige kleuren, mooi licht en de veranderende geuren. In de herfst is de natuur zich eigenlijk al aan het voorbereiden op de winter. Vogels gaan hun voorraden aanleggen, mooie paddenstoelen verschijnen en de bladeren verkleuren langzaam van groen naar rood, geel, bruin of bijna paars.

Is al het bladgroen uit de bladeren verdwenen dan ontstaat tussen het blad en de tak een kurklaagje en is het blad klaar om te vallen.

Is je tuin nu veranderd in een tapijt van gekleurde bladeren? Gooi de bladeren niet weg maar maak er bladcompost van. Compost van bladeren is makkelijk te maken en een hele goede grondverbeteraar voor je tuin.

Wat heb je nodig om bladcompost te maken?

• Bladeren
• Bladhark, bladblazer of grasmaaier met opvangbak
• Vuilniszakken

Zo ga je te werk.

Verzamel de bladeren die op het gazon, de paden en terrassen zijn gevallen. Dit kun je doen met een hark, een bladzuiger of een grasmachine met opvangbak.

Alle bladeren zijn geschikt. Alleen verteren sommige bladeren beter dan andere. Blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es en populier verteren snel. Grote bladeren van bijvoorbeeld plataan en eik doen er wat langer over.

Heb je geen boom in de tuin, kijk dan eens in de tuin van de buren of een park in de buurt. Veel mensen zullen blij zijn als je hun tuin schoon veegt.

Heb je een mooie berg bladeren verzameld, doe ze dan in een vuilniszak .Giet een beetje water over de bladeren en bind de zak losjes dicht.

Prik gaten aan de zijkanten zodat er lucht bij de bladeren kan komen en plaats de zak ergens op een schaduwrijke plek in de tuin.

Het duurt even voordat je bladcompost klaar is. Na een jaar kun je de compost gebruiken om je tuingrond te verbeteren of bij je heesters te plaatsen.

Als je nog een jaar wacht is je bladcompost fijn genoeg om bij de jonge planten te strooien.

Tip! Het composteren gaat sneller door de bladeren te versnipperen. Dit kan op een eenvoudige manier door met een grasmaaier een aantal keer over de bladeren heen te maaien, of gebruik te versnipper-functie van een bladblazer.

De bladeren opslaan in een bladkorf werkt ook goed: gewoon vier palen in een vierkant in de grond slaan en daar kippengaas omheen winden. Verzamel het vochtige blad in de korf en trap de bladeren goed aan.

Carla Wilhelm