5 Tips voor een mooie wintertuin

Met het weer van de laatste dagen krijg je misschien zin om de gordijnen dicht te doen en ze pas weer in het voorjaar te openen. De bladeren zijn allemaal van de bomen gevallen en het grijze weer maakt het buiten niet echt vrolijker. Toch kan je tuin in de winter ook aantrekkelijk zijn om te zien! Met winterbloeiers, groenblijvende planten, en sfeervolle elementen valt er in de winter ook veel in de tuin te beleven!

Geur en kleur in de wintertuin
Planten die in de winter bloeien zijn niet alleen mooi om te zien maar ruiken ook vaak heerlijk. Zet ze in groepjes bij elkaar vlak bij de achterdeur, zodat je geen enkele moeite hoeft te doen om de geur op te snuiven. Of plant ze ergens in de tuin, waar ze je uitnodigen om een wandeling te maken. Mooie winterbloeiers zijn bijvoorbeeld toverhazelaars, winterjasmijn en winterbloeiende kamperfoelie.

Hamamelis mollis ‘Basma’

Stammen met een mooie kleur
Sommige struiken zijn ook zonder bladeren prachtig om te zien. Een mooi voorbeeld is deze Acer conspicuum ‘Phoenix’ met wel heel felrode takken! Het lijkt net of een stylist de takken van een mooi kleurtje heeft voorzien. Een andere heester met rode takken in de winter is de witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’). De takken van deze heester zijn het mooist als je de struik regelmatig snoeid: jonge twijgen hebben de felste kleur.

Cornus alba ‘Sibirica’

Cornus alba ‘Sibirica’

Structuur in de wintertuin
Groenblijvende hagen, bollen geven vorm aan de tuin en zorgen voor een mooi winterbeeld. Maak een structuur van wintergroene hagen, bollen, of zuilen in de tuin. Deze planten hebben een grote sierwaarde, zorgen voor privacy en bieden in de winter bescherming en nestgelegenheid aan verschillende soorten tuinvogels.

Planten met een mooi wintersilhouet
Van sommige planten is na de eerste vorst niet veel meer over dan een zielig hoopje snot. Andere staan nog fier overeind en zijn ondanks dat ze uitgebloeid zijn nog steeds mooi om te zien. Helemaal als er een dauw overheen komt of een vers laagje sneeuw. Knip deze planten dan ook niet af en laat ze staan. Ze geven een schitterend winterbeeld en zorgen voor beweging in de tuin. Voorbeelden van planten met een mooi silhouet zijn zegge, vetkruid en ereprijs.

Wintersilhouet

Zorg voor twinkelende lichtjes in de tuin
In deze tijd van het jaar zorgen twinkelende lichtjes voor veel gezelligheid in de tuin. Kies bijvoorbeeld een groepje mooi vormgeven lantaarns en plaats er mooie kaarsen in. Zet de lantaarns dicht bij het huis, zodat je van binnenuit een mooi uitzicht hebt op het flikkerende licht van de vlammen.

 

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.