Tuintrends 2019, zacht, fututuristisch en duurzaam

Wat zijn de trends voor de tuin? Tuinbranche Nederland deed hier onderzoek naar en heeft voor drie verschillende typen tuiniers Nederland tuinen ontworpen. Voor het komende jaar wordt het allemaal wat zachter, futuristischer, maar ook soberder.

Trend tuin Soft landing

In deze trend kan ik mij wel vinden. Een tuin waarin je landt in zachte kussens, je omringd wordt door zacht aandoende planten, ronde vormen en glooiend gras. De maatschappij is al hard genoeg, dus waarom zou je je niet omringen met dingen die de wereld mooier en vriendelijker maken. Een tuin die je een warm en fijn gevoel geeft en waarin je heerlijk tot rust komt

Ronde vromen en pluizige planten

Kleuren

Zachte vriendelijke pasteltinten als roze, zachtgeel, lila, grijs en lichtgroen.

Materialen
Wapperende gordijnen en licht doorschijnende zonwering, beton, buitentapijten en zachte bodembedekkers van mossen en grassen.

Zachte grassen

Beplanting

In deze tuin vind je bladplanten met harig blad, fijne blaadjes, wuivende grassen en pluisbloemen die het zachte beeld versterken.g5

Trendtuin New frontiers

Ik loop niet zo voorop met nieuwe producten en technologieën. Ik ben dan ook altijd erg onder de inruk als ik ergens kom en alle lampen gaan via een mobiel aan. Of het zonnescherm wordt vanaf het werk omlaag gedaan. Nu is dit al heel gangbaar in woningen maar ook in je tuin kun je het zo gek maken als je wilt. De besproeiing, de verlichting….. je kan het allemaal óp afstand regelen. Ideaal als je weinig tijd hebt  en alle nieuwe technologieën omarmt. Mooi in deze tuin passen transparante en spiegelende materialen en producten met iriserend effect om de onwerkelijke uitstraling te versterken. High Tech en natuur wisselen elkaar af, dus ook altijd beplanting waar bijen, vogels en vlinders blij van worden.

Vormen en kleuren
In deze tuin kom je geometrische en futuristische vormen en kleurgradaties tegen. De bloemen en planten zien er fris en clean uitzien.

Transparante en spiegelende materialen, Het water loopt mooi weg via speelse watertegels in rvs goten.

Trendtuin Harvesting elements

Ik zie het overal om me heen. Steeds meer mensen hechten waarde aan een duurzaam leven en zien dit ook graag terug in de tuin. Veel recycling en hergebruik van materialen. Ook zijn bomen en planten die voedsel en veiligheid bieden aan vlinders, vogels en bijen heel belangrijk. En waarom geen kleine kas voor het zelf kweken van groente en planten?

Kleuren

Wit en grijs de boventoon. Zwart en blauw spelen ook een grote rol.

Materialen

In deze tuin vang je het regenwater op in een regenton of laat je het zo vanaf je dak de tuin in lopen. Geen nieuwe tegels maar terrassen en verhoogde borders van oude tegels, stenen en cortenstalen wanden.

Bron en foto’s: Tuinbranche Nederland

 

 

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.